Neredeyse satın aldığınız her plastik ürünün ambalajında geri dönüşüm simgesi içinde bulunan rakamlar ve harfler bulunur. Plastiğin içindeki reçine türüne göre ayrışan bu ikonlara plastik tanım kodları adı verilmiştir. Plastik tanım kodunun içerisindeki geri dönüşüm simgesi tüm plastiklerin kolaylıkla geri dönüştürülebileceği gibi bir algı yaratabilir, ancak bu doğru değildir. Bazı plastikler diğerlerinden daha zor ayrışır ve geri dönüştürülür.
7 Gruba Ayrılan Plastikler ve Tanım Kodları:
1- PET veya PETE (Polyethylene Terephthalate – Polietilen Tereftalat)
Bu tanım koduna sahip ürünler yaygınlıkla kullanılan, geri dönüştürülmesi en kolay plastiklerdendir. Tek kullanımlık su şişelerinde ve birçok ambalajda görebileceğiniz bu plastik türü, içerisindeki madde temizlendikten sonra geri dönüştürülebilir. Hafif olan bu plastik türü her ne kadar rahatlıkla geri dönüştürülebilse de yeniden kullanım için ideal değildir. Ayrıca PET şişelerin kapağı farklı bir materyal içerdiği için geri dönüşüme değil çöp kutusuna atılmalıdır.
2- HDPE veya PE-HD (High Density Polyethylene – Yüksek Yoğunluklu Polietilen)
Çok amaçlı kullanılabilen bu plastik türü, birçok ambalajın üretiminde, süt ve deterjan kutularında kullanılmaktadır. Düşük geçirim özelliği sayesinde gıdalarda rahatlıkla kullanılan bu plastik türü, kolaylıkla geri dönüştürülebiliyor.
U Green Clean olarak biz de tüm temizlik ürünlerimizde 2 tanım koduna sahip, geri dönüştürülmüş plastikten üretilen ambalajları kullanmaktayız. Üretim sürecimizde sürdürülebilir bir politikayı benimseyen şirketimiz, ekolojik ayak izini azaltarak herkes için daha temiz bir dünya bırakmaya çalışmaktadır.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Dayanıklılığı iyi olan bu plastik türü, oyuncaklarda, borularda ve hatta ambalajlara kadar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
4- LDPE veya PE-LD (Low Density Polyethylene – Düşük Yoğunluklu Polietilen)
Alışveriş torbaları, saklama kapları, diş macunu tüpleri ve bazı mobilyalarda bulunan bu esnek plastik türü, çöp kutusu tenekelerine, döşeme çinisi gibi ürünlere geri dönüştürülebilmektedir.
5- PP (Polypropylene – Polipropilen)
Erime noktası yüksek olan bu plastik, genellikle sıcaklığa karşı direnci olan kaplar, pipetler, bardaklar gibi ürünler için kullanılmaktadır. Geri dönüştürülebilmesi için bu tür ürünlerin içerisindeki tüm yemek artıklarının temizlenmesi gerekmektedir.
6- PS (Polystyrene – Polistiren)
Polistiren, sert veya strafor olarak adlandırılan ürünlerin içeriğinde bulunmaktadır. Oldukça hafif olan bu plastik türü, tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, yemek kapları gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanserojen içeriği nedeni ile doğa ve tüm canlı yaşamına tehdit oluşturmaktadır. Kimyasal-nesnel yapısı nedeni ile bu plastik türünün geri dönüşüm işlemleri, ileri teknoloji ve spesifik prosesler kaynaklı ve yüksek bütçeli yatırımlar gerektirmektedir.
7- OTHER veya O (Diğer: Polikarbonat, naylon veya polilaktik asit gibi)
Yukarıdaki 6 kategoriye uymayan diğer tüm plastik çeşitleri, bu kod altında birleşir. Bu koda sahip ürünler, diğer 6 kategorideki birkaç plastiğin karışımından oluşabilir veya bambaşka bir plastik türü de olabilir. Kurşun geçirmez ürünlerde, güneş gözlüklerinde, bazı su şişelerinde kullanılan bu grup, geri dönüştürülememektedir.